Puffertartály méretezés

Puffertartály méretezés

 

Mire jó a puffertartály?

A puffertartály a megtermelt hőt felhalmozza, és tárolja. A fűtési költségeid tudod csökkenteni azáltal, hogy akár a napkollektorral, hőszivattyúval, kandallóval, vagy kazánnal megtermelt hő egy részét eltárolod, majd, amikor a házadnak szüksége van rá, akkor a puffertartályból felhasználod.

Mekkora puffertartály méret szükséges?

A puffertartály megfelelő méretezése fontos tényező. Az épület által felhasználandó hőenergia mennyiségéhez kell igazítani. Fűtési rendszereknél a fűtési puffertartályt a fűtendő épület mérete alapján kell kiszámítani. Egy átlagos, 100-120 m2 fűtési alapterületű ingatlan esetén az 1000 literes puffertartály megfelelő méret.

Vegyestüzelésű kazán esetén, szintén a fűtendő alapterület képezi a szükséges méret kiszámításának alapját. Egy az előzőekben említett 100-120 m2 méretű épülethez nagyjából 30 kW-os kazánteljesítmény elegendő. A puffertartály méretének minimum akkorának kell lennie, hogy a kazán által egy feltöltéssel megtermelt hőenergiát el tudja raktározni. A tartály méretének kiválasztásakor célszerű egy picit előre is gondolkodni. Vedd számításba a későbbiekben betervezett további korszerűsítési beruházásokat is, és azokat is vedd figyelembe a tartály méretének kiválasztásánál. Utólagos puffertartály átalakítások, vagy módosítások sok esetben nem megoldhatók, vagy csak nagy költségek árán. Fűtési melegvíz tárolás esetén a tartály méretét úgy kell megválasztani, hogy minimálisan 50 liter víztérfogat jusson a kazán fűtőkapacitásának 1 kW-jára.

Ha napkollektoros fűtésrásegítés is használva van, akkor a napkollektor felületének méretét kell a tartály méretével összehangolni, ahhoz szükséges igazítani. Minden 1m2 napkollektor felülethez minimálisan 60-80 liter tároló kapacitást kell számolni, de inkább a 100 liter javasolt. Vákuumcsöves napkollektoroknál 10 csövenként minimum 10 literrel számolj.

Napkollektoros használati melegvíz előállítás esetén (fürdő víz, mosogatás, mosás) a melegvizet használó személyek számától, és az általános melegvíz használási szokástól függ a tároló mérete. Általánosan, személyenként 60 liter tartály kapacitás elegendő szokott lenni napkollektoros melegvíz készítés esetén. Vagyis 3 fő esetén a 200 literes tartály méret javasolt.

Hány hőcserélősre kell méretezni a puffertartályt?

A hőcserélő az egy spirál alakú csőkígyó, aminek hőátadás a célja. A tartály belsejében található. Attól függ a szükséges hőcserélők száma, hogy hány hőtermelő berendezés által megtermelt hőt szretnéd a tartályban eltárolni. Egyszerűbb fűtési rendszereknél, ahol mondjuk csak 1db kazán van, semmi más, ott nem szükséges hőcserélő használata. Viszont, ha a kazán mellett akár napkollektorral is szeretnél ingyenesen hőt előállítani, vagy esetleg használsz vízteres kandallót, akkor máris szükséged lesz hőcserélő(k)re. Ha van kazánod és napkollektoros fűtésrásegítő rendszered is, vagy a kazán mellé egy vízteres kandallód, akkor 1 hőcserélőre lesz szükséged. Ha napkollektoros rendszered és vízteres kandallód is van, akkor 2 hőcserélős tartályra lesz szükséged.

Puffertartály felépítése:

 

 

1. Esztétikus PVC burkolat
2. Alapozó bevonatú külső felület
3. Cserélhető szigetelés
4. Alacsony széntartalmú acél tartály
5. Hőcserélő

Puffertartály, vagy indirekt tároló? Melyiket telepítsd?

A puffertartály belül nem zománcozott, emiatt ivóvíz nem tárolható benne, csak a fűtési rendszer meleg vize. Fűtési rendszerekhez emiatt puffertartály használata szükséges.

Az indirekt tárolók belül zománcozottak. Ezekben lehetséges az ivóvíz (használati meleg víz) tárolása. Használati meleg víz készítéshez (fürdés, mosás, mosogatás, medencefűtés) válassz indirekt tárolót.

Mit vegyél még figyelembe a puffertartály méretezésekor?

Ha már sikerült a fentiek alapján elboldogulnod, akkor még van egy fontos tényező. Ez pedig a tartály külső mérete. Átmérője és magassága. Gyakori hiba, hogy ezekkel nem számol a vásárló, és amikor megérkezik a megrendelt tartály, akkor döbben rá, hogy nem fér be az ajtón, vagy nem fér be oda, ahová szerette volna azt telepíteni. Mindenképp légy alapos és gondosan vedd figyelembe a kiválasztott tartály külső méreteit is. (gyakran a szigetelés levehető, így a puffer tartály átmérő a szállítás, mozgatás idejére csökkenthető)

Puffertartály méretezési kérdésed van?

 


Érdekel?

Kérdezz bátran! Hívj, üzenj, küldj füstjeleket!

Telefonszám: +36202520920

E-mail cím: kapcsolat@tokyosolar.hu

Amennyiben nem vagy biztos a szükséges méret kiválasztásában, vagy kérdéseid lennének, úgy kérj bátran segítséget! Puffertartály méretezéshez az alábbi űrlapon add meg a fűtésrendszered részleteit, és a szakértő választ mielőbb eljuttatom részedre.

 

Írd ide kérdésed! (Kérésedre ki is számítom a szükséges méretet részedre)

Neved
E-mail címed
Telefonszámod
Üzeneted:
Webáruház készítés